I made this widget at MyFlashFetish.com.

Wednesday, 21 September 2011

maafkan aku :)

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA :)  


Dikesempatan ini ....PIPIT ingin memohon ampun dan maaf pada sesiapa saja....teman2 blogger......silent riders atau sesiapa saja yg rajin singgah mengintai2 apa aktiviti yang PIPIT lakukan di sini..PIPIT memohon ampun dan maaf jika sekiranya ada entry2 PIPIT yang sebelum ini menyinggung mana2 pihak tanpa sengaja dan disengajakan...PIPIT hanya insan biasa yang serba kekurangan...kadang2 bila tertekan, di sini tempat PIPIT luahkan segalanya tanpa aku sedar ada hati2 yang sakit atau marah dengan tulisan PIPIT..maafkan PIPIT sekali lagi...maafkan PIPIT, maafkan PIPIT, maafkan PIPIT :(

kesedihan BUKAN kepedihan :)

Bersedih boleh meminimakan nilai hidup.. Kenapa perlu bersedih? Dan apa pula bersedih itu? Sedih itu adalah penyakit hati.. Bersedih ialah emosi normal bagi seorang manusia.. Jika tidak bersedih ini bermakna dia bukan seorang manusia yang normal.. Ya.. Itu aku pasti.. Bila masa pula perlu bersedih? Perasaan itu akan menyerang secara tiba² mengikut situasi dan keadaan..
Setiap manusia diberi personaliti berbeza.. Berbeza juga perasaannya.. Ada yang menganggap sedih itu indah.. Selalunya kesedihan itu akan menjadi kenangan yang sangat mahal tatkala kegembiraan mulai mekar.. Ada yang menganggap sedih itu terlalu pahit.. Memang sukar dipendam ataupun dipadam.. Sampai bila² pun ia tetap menjadi calar dalam larian kehidupan..
Kesedihan adalah antonim bagi kegembiraan.. Sama seperti racun yang berantonimkan penawar.. Jadilah kegembiraan itu sebagai ubat.. Bukannya sukar mencari kegembiraan seperti sukarnya menerima kesedihan.. Nikmati kegembiraan itu sebaiknya supaya ianya bakal menjadi penawar yang baik suatu hari nanti mungkin..
Sedih itu pilihan? Salah! Aku tak setuju.. Memang perlu bersedih tapi bukan menjadikannya pilihan..
Dulu aku memang selalu sedih dengan kehidupan.. Bukan saja kehidupan aku, kehidupan keluarga aku, kehidupan kawan aku, kehidupan kawan kepada kawan aku, kehidupan kawan kepada ketua kampung aku, tapi semualah! Akhirnya aku fikir kehidupan bukannya kekal, kenapa tidak teruskan saja dengan kegembiraan bukan?
Dulu aku sangat hirau dengan sekeliling.. Semua ambil pusing.. Setiap kata aku simpan, setiap cacian aku sematkan.. Tapi semuanya bukan kearah kecermelangan kegemilangan dan keterbilangan.. Semuanya bersifat kebencian kedengkian dan kelakhanatan.. Akhirnya aku biarkan mulut busuk itu terus menyebarkan ketengitannya tanpa aku menhirup baunya..

PIPIT ad beberapa soalan :
1. perlukan kesedihan itu dipendam ?
2. ap kesannya ? baik atau buruk ?
3. berikan sebab .. plz :)


No comments:

Post a Comment